Clichés, gravures & chromolithos

Oude illustraties

 

Botanische werken illustreren in een tijd dat de fotografie nog in haar kinderschoenen stond, was beslist geen makkelijke opgave. Tot diep in de 19° eeuw redde men zich uitstekend met houtgravures en litho's. Het vervaardigen van zo'n drukvorm vergde enorm veel geduld en tijd.

Rond de vorige eeuwwisseling was het groenten- en fruitaanbod verrassend groot en nieuw, tekst en uitleg alleen bleken vaak niet voldoende om zich een beeld te vormen : illustratie was dus onontbeerlijk. Nauwkeurige tekeningen konden met een reproductie camera gefotografeerd worden. De negatieven werden dan op een koperen plaat gekopieerd en ingebrand. De aldus verkregen 'fotogravure' of 'cliché' kon dan naar hartenlust afgedrukt worden.Elk cliché op zich is een pareltje van tekentalent door de artiest met lijnen-punten-arceren en stippen aan elkaar geborduurd in zwart-wit, stijl 1900.

Ieder zaadhuis had zijn eigen 'kunstenaars' dewelke hun werk met initialen signeerden, onder een schuilnaam werkten of anoniem bleven : enkel het werk was belangrijk.

Een heel speciale artiest was 'Rolla' uit Lyon . Verdere gegevens over deze persoon vonden we nergens terug maar zijn werk is sterk herkenbaar door zijn specifieke 'Art Nouveau' stijl...

Hieronder enkele tekeningen van deze 'Rolla' ...

 

Sla, Bossin Géante doré-Riv.1912-
Olive rouge-Ing-1912-

Reacties zijn gesloten.