random2.jpg

“Vergeten groenten” sites

“‘De Nieuwe Tuin’ is een kleine en een beetje eigenzinnige kwekerij waar we werken aan de selectie van buiten-gewone eetbare planten. We spelen met smaak, kleur en zorgeloze kweekwijze, een avontuur in biodiversiteit op zoek naar een nieuw tuinpubliek. We werken aan een moestuin nieuwe stijl, waarbij het plezier en de ervaring van het kweken van groenten, kruiden, kleinfruit, bloemen even belangrijk is als de oogst. Het resultaat van onze zoektocht vindt je hier in de vorm van zaden, planten en boeken.” dixit Peter Bauwens en Kathelijne Thiers, vrienden fruit-en groentenverzamelaars van het eerste uur.

De Tomatensite van Luc Fichot (1939-2007),  Belgische tomatenfreak met een verzameling van meer dan 1200 rassen.  Hij ontwikkelde meerdere aparte rassen zoals ‘Tonnelet’ ‘Roma jaune’ ‘Big arrow’.. , ook een paars prinsessenboon ‘Marymow’.

Op de site www.lacegarden.be , vindt u veel recepten met vooral groenten uit eigen tuin. U leest er hoe "Madame Tomate"( Rita Declercq ) die bereidingen klaarmaakt waarbij ze u haar ervaringen , tips en keukengeheimpjes verklapt. Wees welkom in een echte "Slow food" keuken.

"Wat wil De Lusthof? Of: wat wil ik met De Lusthof bereiken? In harmonie met de natuur mijn gezin voorzien van gevarieerd lekkers; Mezelf inleven & uitleven; Anderen mee laten genieten. In De Lusthof gedijen tientallen soorten en rassen van groenten, bessen, kruiden, geurplanten, lokplanten voor nuttige insecten,... Het hele jaar rond is er heel divers lekkers te oogsten, en dit terwijl ik steeds minder met m'n handen hoef te werken, maar steeds méér met al m'n zintuigen geniet."  Kleurrijke site van Lieven David uit Rillaar.

De Tomatensite van Nelly en Guido Dolezal uit Merksplas. Prachtige foto’s en nauwkeurige beschrijvingen van talrijke variëteiten. Heel origineel is de rubriek  ‘Tomatenbladeren’ en de mooie presentatie van ‘Tomaten in pot’. Wegens verhuis naar Spanje is deze site voorlopig niet meer on-line !

Recente engelstalige site van Frank van Keirsbilck uit Scheldewindeke. Vooral knolgewassen komen hier uitgebreid aan bod. Groenten zijn alfabetisch gerangschikt volgens engelse benamingen. Kleurrijke site met info over zaadoogst.

Informatieve en meest complete tomatensite (‘Passion Tomate’) van de fransman Christian Lemaire. Historische anecdote’s en beschrijvingen van maar liefst ...12.545 rassen, herkomsten, synoniemen.

 Nog meer links :

http://www.deoerakker.nl/

Om het lot van oude in Nederland geteelde gewassen en rassen te verbeteren en te behoeden voor de ondergang begon Ruurd Walrecht in 1960 zijn levenswerk om zoveel mogelijk streekrassen te telen en te vermeerderen om zo de vitaliteit van ons levend cultureel erfgoed op peil te houden. In 1995 richtte Ruurd Walrecht Stichting De Oerakker op, met als doel om oude historische land- en tuinbouwgewassen als levend cultureel erfgoed te behouden.

Interessant is de "Oranje Lijst"= bestaat uit rassen van diverse groentegewassen die werden geteeld in de periode vanaf 1850 tot rond de Tweede Wereldoorlog en waarvan onderzocht wordt of deze nu nog verkrijgbaar zijn. Onlangs is de lijst uitgebreid met Aardbei, Meloen, Rammenas, Rode biet/snijbiet, Selderij (knol, bleek en snij) en Witlof.

 

https://sites.google.com/site/tuinvantoen/

De website van de permacultuurtuin van Nele Danau,  Jolanke en Lieven Decrick.

"In onze tuin bevindt zich een verzameling van oude of vergeten groenterassen en enkele bijzondere groenten- en fruitrassen. We zoeken vooral naar lokale variëteiten, deze maken deel uit van ons historisch erfgoed maar toch zijn velen van hen in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt of verdwenen. Ons doel is die historische rassen te zoeken en te bewaren voor de toekomst. Indien u zelf interesse hebt in bepaalde soorten, gelieve dit dan via mail te laten weten. contact: Lieven Decrick (lievendecrick "at" gmail.com)"

 

http://www.froesamlerne.dk

 

Deense zaadbank met zaden van bijzondere groenten en kruiden.

Zeer sympathieke liefhebbers die steeds bereid zijn voor het uitwisselen van zaden en plantgoed.

Mooie variatie aan vergeten groenten en lokale rassen.

 

http://www.peperzadenwinkel.be/

 

De grootste collectie peperzaden van België !

80 rassen peper en/of paprikazaden en meer dan 80 tomatenvariëteiten , ook plantgoed !

 

http://detuinenvanweldadigheid.nl/

 

 

De tuinen van Weldadigheid zijn in het najaar van 2007 opgezet door Lambert Sijens en Jolanda Loonstra. Met de start van dit project ging een langgekoesterde wens in vervulling. Op een bijzonder historische plaats, omzoomd door bos en majestueuze beuken- en eikenlanen, werken we hard aan onze bijzondere groententuin. Bijzonder in die zin dat wij allerlei producten telen die je in de winkel niet kunt vinden. Omdat ze vergeten zijn, exotisch of gewoon nog niet ontdekt. Bijzonder ook omdat we er mooie tuinen van maken waarin groenten de hoofdrol spelen. In samenspel met vele soorten fruit, kruiden en bloemen vormen zij een smakelijke aanblik. De verschillende decors in de vorm van hagen, struiken en bomen zorgen voor een steeds wisselend schouwspel. 

Andere leuke links :

http://www.annetanne.be/

http://www.greendelicious.nl/