random3.jpg

"Verloren Groenten, Vergeten Tuinbouwers, Verdwenen Aardbeien"

 

Er was eens ... en nog niet zo lang gelden ... een groenten- en fruitaanbod dat onze actuele verbeelding ver overschreed.

Bij elke speurtocht door oude --- en niet zo oude --- zadencatalogi verbaasde het ons steeds weer hoeveel onverwachte en mysterieuze rassen opdoken. Wat gebeurde er met Aardbei "Souvenir de Madame Struelens", Peterselie "Beauty of the parterres", Paprika "Tromba d'éléfante", Meloen "Vierweekse Witte' enz. Geen wonder dat deze zoektocht verder uitgroeide tot een boeiende en passionele hobby.We kunnen ons hierbij afvragen wat onze voorouders bezielden om telkens weer nieuwe en bijzondere rassen te 'creëren'. Was hun botanische gedrevenheid sterker dan de onze?

Na meer dan 35 jaar zoeken, telen, oogsten en proeven van bijzondere eetgewassen, zijn we tot de vaststelling gekomen dat er nog ontzettend veel te ontdekken valt.

 

 

Niet alleen gaan we pluizen in het rijke verleden van groenten, ook de gedrevenheid van tuinbouwers, botanici, meesterhoveniers enz uit de periode 1880-1940 fascineren ons en krijgen een plaats in deze rubriek.

De biografie van de 19 °eeuwse zaaiers en creators van nieuwe groenterassen zoals Thomas Laxton, Henri Monville, Wilhelm Hampel, Georges Chemin, Alexander Livingston enz...intrigeren ons en krijgen ook de nodige aandacht, evenals die van tuinbouwers en tuinauteurs als Fred Burvenich, Emiel Stappaerts, Edouard Pynaert... enz.

 

 

De indrukwekkende variatie aan aardbeienrassen uit de 19 ° eeuw komen hier eveneens aan bod. Meer dan duizend varieteiten zijn in de loop der jaren verdwenen door vooral virusaantastingen,we laten u kennis maken met de variatie aan vormen, kleuren en smaken.

Al deze rassen ontstonden door het nooit aflatende zaai- en selectiewerk van de zg. 'fragaria-werkers' ( of aardbeien onderzoekers), die steeds maar opnieuw op zoek gingen naar smakelijke, ziekteresistente en productieve rassen

 

Een rubriek vol anecdotes en verhalen, beschrijvingen en illustraties.

Elk item bevat steeds een illustratie en een tekst.

Wekelijks worden nieuwe items toegevoegd, in de lente en in de zomer tweewekelijks...

 

PDF-1 = De eerste pdf-attachment geeft de INDEX en een korte lijst van nog te bespreken items.

 

PDF-2 = De eerste 70 items staan in pdf file 2-Verloren groenten, vergeten tuinbouwers, verdwenen aardbeien

PDF-3 =De volgende items 71 tot 140 zijn voorzien voor  pdf file 3-Verloren groenten, vergeten tuinbouwers, verdwenen aardbeien

PDF-4 en volgenden = voor items 141 tot ....