Aroma’s bij verdwenen aardbeirassen
De beschrijving van smaken en aroma's bij verdwenen aardbeirassen is soms wel heel verrassend. Een ganse resem aan fruitsoorten zijn terug te vinden in de smaakevaluatie maar ook wijn, rhum en zelfs rozen aroma komen aan bod.
De smaakbeschrijvingen doen ons soms denken aan een wijndegustatie.
Hier enkele aardbeirassen met hun 'geboortejaar' en de ontwikkelaar of 'creator', afgekort met obt.
*Abricotée (ca.1879-obt. God.Leboeuf) “parfum rappelant celui de l'abricot” (abrikoos)
*Ambrosia ( ca. 1856-obt. Nicholson) “avec un gout très prononcé de mûre” (braambes)
*Aprikose ( ca. 1898-obt. Johannes Böttner) “Certainement son goût d'abricot la fera rechercher des gourmets”
*Ascania ( ca. 1872-obt. Max.Goeschke) “beurré et d'un goût prononcé d'Ananas”
*Belle d'Ancenis (ca.1884-obt. Renou & Vallette) “d'un goût de Rhum”
*Bulgarese Timpurin (jaar en creator onbekend )”mûres sauvages” (wilde bramen)
*Crimson Cluster (ca. 1860- obt. Mme Clements) “avec une saveur de cerise prononcée” (kers)
*Expositions de Châlons (ca. 1860-Dr.Nicaise) “je lui ai trouvé un goût prononcé de cassis”
*Gartendirektor O.Hüttig (ca.1887- obt. G.Goeschke) “boterachtig smeltend, met een fijne framboosachtige smaak”
*Haquin (ca. 1861- obt. Haquin) “fruit délicieux rappelant la saveur de la pêche”(perzik)
*Helvetia (ca. 1880-obt. G.Goeschke) “avec un arôme rappelant celui du melon” (meloen)
*Lucie (ca. 1856-A.Boisselot) “rappelant l'arôme de la rose” (roos !)
*Paul Pradignat (ca.1908- obt. Vermoedelijk Louis Gauthier ) “goût de cerise fraiche” (verse kersen !)
*Pêche de Juin ( ca.1879-obt. Vermoedelijk G.Leboeuf ) “avec une saveur de pêche très accentuée et d'une finesse exquise” (perzik)
Heel merkwaardig is de beschrijving van 'Empereur du Maroc' of 'Kaiser von Morokko' (ca. 1900-obt. G.Goeschke) in de catalogus van de bekende franse aardbeikweker en zaaier Louis Gauthier (1860- ca.1935) uit Caen
“d'un goût sucré merveilleux qui rappelle étrangement l'arôme délicieux du raisin des meilleures sortes du sud de l'Espagne au moment où il est le plus mûr” (rijpe spaanse druiven)


'Gartendirector O.Hüttig' (framboos smaak)
'Helvetia' (meloen aroma)


*Aprikose ( ca. 1898-obt. Johannes Böttner) “Certainement son goût d'abricot la fera rechercher des gourmets”
uit catalogus Hermann Reid-1914-


*Pêche de Juin ( ca.1879-obt. Vermoedelijk G.Leboeuf ) “avec une saveur de pêche très accentuée et d'une finesse exquise” (perzik), uit catalogus Vilmorin-Andrieux
Heel merkwaardig is de beschrijving van 'Kaiser von Morokko' (ca. 1900-obt. G. Goeschke)

'Wunder von Afrika' met abrikoos-aroma, catalogus Hermann Leid-1914-


*Belle d'Ancenis (ca.1884-obt. Renou & Vallette) “d'un goût de Rhum”
