Bottéro, Louis (1863-1908)

Bottéro, Louis (1863-1908)

Louis Bottero (1863-1908) was meer dan 20 jaar meesterhovenier in de fruit- en moestuin van het weeshuis in Chambéry  ('Orphelinat Horticole de Chambéry‘).

Dit bekend weeshuis in de Franse Savoie werd in 1868 opgericht door de Jezuiet Camille Costa de Beauregard.

Camille Costa de Beauregard is van adellijke afkomst, ziet de miserie van de cholera epidemie in 1867 en besluit de weeskinderen van arbeiders op te vangen en te huisvesten via allerhande steun die hij krijgt. Met de erfenis die hij ontvangt van zijn begoede en aristocratische ouders, koopt hij een stuk landbouwgrond om deze weeskinderen als tuinders op te leiden.

Louis Bottero, zelf een weeskind, had een goede band met deze geestelijke en regelmatig wisselde ze van ideeën, een babbel in de tuin,…

Naast een aardbei die hij noemde naar zijn echtgenote Marie, 'Madame Louis Bottero', bekwam hij in 1892 ook een perzik 'Souvenir de Pierre Tochon' met zeer grote grote vruchten tot 400 gram. De naam verwijst naar de bekende agronoom uit Chambéry die in dat jaar overleed (1819-1892). Pierre Tochon was bekend om zijn kennis en boeken over 'Viticulture' en 'Tabaksteelt'.

Louis Bottero stierf op 45 jarige leeftijd.

 

 

 

Bottero-1927-
Bottéro-Madame Louis Bottéro-cat.Molin-1910-

 

"Madame Louis Bottero" :

Doordragende variëteit, bekomen rond 1899 uit een zaailing van de doordrager 'Saint-Joseph'.

“Fruits très joli, gros, fermes et pleins, un peu applatis, d'un rouge brillant, nuancé plus foncé, vernissé; graines jaunes doré, saillantes. Chair rose vif sous la peau, presque blanche au centre, fine, serrée, parfumée, un peu acidulée, délicieuse.

La plante est très rustique, bien résistante à l'hiver et peu sensible aux maladies cryptogamiques, très remontante...”

 Revue Horticole-Paris-1906-

 

 

Bottéro-Madame Louis Bottéro-RH-1906

Al spoedig wordt dit ras door meerdere Franse zaadhuizen aangeboden : catalogus de Barbier uit Orléans (1906), catalogus Millet (1906) uit Bourg-la -Reine, catalogus Charles Molin (1910) uit Lyon...

Later wordt dit ras ook bij ons verhandeld via de catalogus van Louis Lens (1927) en De Conink-Dervaes (1931)

Deze aardbei wordt bescheven en afgebeeld in het Pomologisch standaardwerk "Les Meilleurs fruits au début de XX° siècle' -Paris-1928-samen met klasse-aardbeien zoals 'Noble' 'Madame Moutot' 'Vicomtesse Héricart de Thury' 'Docteur Morère' 'Jucunda' 'Louis Gauthier', enz . Wat een eer voor ‘Madame Louis Bottero’

Eén van de laatste vermeldingen vinden we terug in 1947  "Société Pomologique de France , Le Verger Français—Catalogue descriptif des Fruits Adoptés par le Congrès Pomologique—Lyon-F-" met beschrijving en illustratie.

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.