Charrin, Jean Louis (1874)

Charrin, Jean Louis (1874)

Boek : “Culture Pratique des Fraisiers” par Jean Louis Charrin (1814-****), “capitaine retraité, Membre de la Société Royale Linnéenne de Bruxelles”

1874-Bruxelles-B-

Fotokopie-31 pp. zonder illustraties behalve de cover.

Jean Louis Charrin (1814-****) uit Elsene (Ixelles) was reeds op pensioen als hij zijn aardbeiboek schreef. Hij had 25 jaar ervaring opgedaan met de aardbeiteelt en wou zijn bevindingen delen met andere liefhebbers, vandaar dit boekje “Culture Pratique des Fraisiers”.

Er zijn meerdere rubrieken in dit boek : de geschiedenis van de aardbei, de botanische soorten, vermelding van enkele interessante rassen : ‘Constante’ en ‘Grosse Sucrée’ beiden creaties van Jean de Jonghe ; Docteur Nicaise , een reuze aardbei van Auguste Nicaise ; Ananas Rosé van James Barnes (vermoedelijk ‘Barne’s large white’) ; van de ‘Doordragers’ raadt hij aan : ‘Perpétuelle de St-Gilles’ (Jean De Jonghe) , ‘Brune de Gilbert’ en ‘Rouge de Gaillon’

De afbeelding op de cover is de aardbei ‘Docteur Nicaise’, “ une belle curiosité de dessert. Nous avons dessiné en 1868, d’après nature, celle représentée en tête de notre publication. Elle pesait 90 grammes. Sa forme était aplatie et elle avait un diamètre de 9 centimètres. “

Hij raadt dit ras enkel aan als curiositeit, want na de eerste reuze vrucht volgen meestal veel kleinere en ze worden ook zelden rijp.

Maar het grootste deel van het boek gaat over de ‘Culture des Fraisiers’:  over vermeerdering van aardbeien, de teelt in volle grond en de vervroegde teelt.

Charrin-1874-

Cover van zijn boek met de aardbei' Dr. Nicaise'

.

Charrin-Dr Nicaise-1863

'Dr. Nicaise ' uit Revue Horticole-Paris-1863- In 1861 bekomt Auguste Nicaise (1799-1869) een zeer grote variëteit met vruchten tot 50 gram. Als eerbetoon aan deze bijzondere teler, benoemen de medewerkers van 'Revue Horticole' (o.a. E.A. Carrière) deze aardbei 'Dr. Nicaise'

Reacties zijn gesloten.