Knevett, Henry

Knevett, Henry

Henry Knevett was een kweker ( nurseryman ) uit Isleworth-England-

Reeds in 1833 bekwam hij een aardbei ‘Knevett’s New Pine’, maar deze kende geen succes. Later in 1854, ontwikkelde hij ‘Empress Eugénie’ en die werd heel populair. In meerdere tijdschriften werd ze beschreven en geïllustreerd met een kleurplaat.

Toen Ferdinand Gloede in 1857 in Londen was, bezocht hij de kwekerij van Henry Knevett. Als aardbeikenner bij uitstek was Ferdinand geïntrigeerd door dit apart ras.

En hij was onder de indruk van de groeikracht : Henry plukte van één plant een kilo aardbeien, volledig rijp, waarvan sommige vruchten met een gewicht van 60 tot 75 gram. In zijn verslag meldt Ferdinand Gloede...

“ obtenus de semis par un médecin Anglais, H.Knevett, grand amateur de fraises…” Bij nazicht in meerdere Engelstalige tijdschriften vonden we nergens vermeld dat Henry Knevett een arts was.

Er bestaat ook een ‘Impératrice Eugénie’ bekomen door RR. Gauthier in 1852, deze heeft rozige vruchten in vergelijking met ‘Empress Eugenia’ die paarsrode blinkende vruchten heeft.

Knevett-R-1861Napoleon III-Maison de la campagne-1860 - kopie

Maison de campagne-Paris-1860-

 

 

Knevett-RH-1861-

 

"Revue Horticole"-Paris-1861-artikel door Ferdinand Gloede-kleurplaat met links 'Empress Eugénie' en rechts een 'obtention' van Ferdinand 'Napoléon III'.

 

 

Knevett-RH-1861- (2)

 

 

 

 

Knevett, Dr-Empress Eugénie-Bull.arb.1873-

 

Bulletins d’Arboriculture, Floriculture et Culture Potagère-Gent/Gand-B-1873- "La forme du fruit est assez variable. Nous en présentons les deux types principaux. La couleur est d'un rouge pourpre luisant"

Knevett-gloede-1865-

Ferdinand Gloede-1865-

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.