Pierre, Broeder

Pierre, Broeder

Broeder Pierre was in de jaren 1880 leraar aan het ‘Jozefieten’ college in Tienen (Tirlemont in het frans). Bij aardbeienliefhebbers is hij bekend voor het bekomen van een zwartrode aardbei ‚Négresse de Tirlemont of ‘Zwarte van Tienen’.

Hij bekwam die rond 1880 uit een zaailing van ‘St-Lambert’.

Er bestaat enige verwarring omtrent dit ras : volgens Edouard Pynaert (1835-1900) werd deze aardbei dus bekomen door Broeder Pierre en op de markt gebracht door de kwekerij van Narcisse Gaujard uit Ledeberg (ref. “Tijdschrift over boomteeltkunde, bloementeelt en moeshovenierderij”-Gent-1880).

Tien jaar later in 1890 beweerde Fredérik Burvenich (1837-1917) in ditzelfde tijdschrift dat het een zaailing is van Narcisse Gaujard.

“C’est un gain de notre ancien confrère M. Gaujard, pépiniériste à Wetteren. Elle est née à Ledeberg, au siège de l’établissement ou M. Gaujard avait réuni ses cultures expérimentales et ses principales collections”

 

In 1891, opnieuw in dit tijdschrift , schreef Edouard Pynaert (1835-1900) bij een nota over een nieuwe zwartrode aardbei ‘La Grammontoise’ of ‘Souvenir de Madame Struelens’ ( zie aldaar), dat ‘Négresse de Tirlemont’ wel degelijk een ‘creatie’ is van Broeder Pierre.

Verkregen door broeder Pierre van het Collegie van Thienen, groot liefhebber van hovenierderij en winner der vermaarde peer ‘Calebasse de Tirlemont’.”

Deze peer ‘Calebasse de Tirlemont’ uit 1881 is steeds verkrijgbaar, de zwartrode aardbei helaas niet…

Over zijn andere ‚obtenties‘ zoals ‚Triomphe de Tirlemont‘ en ‚Belle Tirlemontoise’ en ‚Surpasse Sir Harry‘ vonden we niets terug.

„Les fraises Belle Tirlemontoise, Triomphe de Tirlemeont en Surpasse Sir Harry sont du même obtenteur“ “Bulletins d’arboriculture, de floriculture et de cultures potagères”-1880-

De ‘Zwarte van Tienen’ zal weinig verspreidt worden via catalogi , op uitzondering van enkele kwekerijen uit het Gentse ‘C. Kerckvoorde’ en Braeckman uit Wetteren.

Ze zal snel verdwijnen door besmetting met virussen.

In 1891 ontwikkeld banketbakker François Struelens ( 1826-1898) uit Geraardsbergen ook een zwartrode aardbei die hij noemt naar zijn pas overleden echtgenote  : ‘Souvenir de Madame Struelens’ .

Dit ras is groeikrachtiger en vruchtbaarder en zal meer dan 50 jaar standhouden.

Ref. “Bulletins d’arboriculture, de floriculture et de cultures potagères”-1880- 1890 en 1891.

“Belgische aardbeien” door Lieven Decrick & Guy Dirix-onuitgegeven brochure.

“Fraisiers Belges” door Philippe Delwiche.

Pierre, Broeder-bull arb 1890-

'Zwarte van Tienen' uit “Bulletins d’arboriculture, de floriculture et de cultures potagères”Gent-B--1890-

 

 

Pierre, Broeder-Bulletins d'Arb-1880- - kopie

 

'Négresse de Tirlement' of 'Zwarte van Tienen' uit “Bulletins d’arboriculture, de floriculture et de cultures potagères”Gent-B--1880-

 

 

Pierre, Broeder-cat Braekmann 1903-
Pierre, broeder-cat Braecman-1903

 

Vermeldingen in catalogus van Alphonse Braeckman-Wetteren-B-1903-04-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.