Thivolet, Abbé

Thivolet J.B., Abbé (1824-1915)

Pastoor Jean Baptiste Thivolet (1824-1915) was gedurende 42 jaar pastoor te Chenoves, een Frans dorpje in de regio ‚Saone-et-Loire’

Hij was gepassionneerd door aardbeien en zijn grote droom was een grootvruchtige ‘doordragende aardbeivariëteit’ te bekomen.

Na meer dan 10 jaar zoeken ontwikkelde hij in 1893 als eerste een echte ‘doordrager’: een aardbei die zoals de kleinere Alpine-aardbeien of ook vier-jaargetijden en semperflorens genoemd, het gans jaar door vruchten draagt. Hij noemde dit ras ‘Saint-Joseph’. Een mijlpaal in de geschiedenis van de aardbei.

Hij zal daarna nog twee ‘verbeteringen ‘bekomen : “Saint-Antoine de Padoue (1896)”en “La Bienheureuse Marguerite Marie (1908)”

Allemaal religieuze namen…

Abbé Thivolet ontwikkelde reeds in de jaren 1880 enkele andere ‘doordragers’ zoals ‘Roi Henri’ ‘Robert Le Fort’ ‘Leo XIII **’ de zogenaamde ‘voorlopers’ maar geen van allen voldeed aan de eisen van Abbé Thivolet : de ene was alleen geschikt voor dat bepaalde soort grond, de andere was wispelturig en kende ‘beurtjaren’, het ene jaar wel doordragend, het ander jaar niet.

** Volgens sommige bronnen is ’Leo XIII’een ontwikkeling van Abbé Bazet (?)

Eén van de meest op ‘Saint-Joseph’ lijkende variëteit vonden we vermeld als ‘Lucien Valette’ in de ‘Catalogue de Fraises de 1883’ van de grote zaaier uit Chaponost : Pierre Valette (1813-1907).

Cliché en beschrijving kloppen volledig met die van ‘Saint-Joseph’

We zoeken nog altijd wie Lucien Valette was ? en naar verwijzingen in andere catalogi, tijdschriften of boeken want dit is de enige vermelding die we hebben.

Jean Baptiste Thivolet stierf op 91 jarige leeftijd.

Thivolet-boek lesourd-
Thivolet-postkaart Chenoves

Uit 'Le Fraisier' F. Lesourd-1930-

Postkaart van Chenoves met rechts de kerk en in het midden--vermoedelijk-- de kweekvelden.

Thivolet, Abbé-Saint-Joseph-RH-1897-
Thivolet, Abbé-Saint-Joseph-cat.Val de loire-1910

'Saint-Joseph'-uit 'Revue Horticole' -Paris-1897- en rechts één van de talrijke clichés uit catalogi tussen 1893 en 1983.

 

 

Thivolet-cat Valette-1883
Thivolet, Abbé-Saint-Antoine de Padoue-RH-1908-

Uit de aardbeicatalogus van Pierre Valette -anno-1883- aardbei bekomen door Abbé Thivolet, vermoedelijk heeft Pierre Thivolet deze naam bedacht  en zou die verwijzen naar zijn vader ?

'Saint-Antoine de Padoue' uit Revue Horticole-Paris-1908-

Thivolet, Abbé-Saint-Antoine de Padoue-Section pom.-1907-

'Saint-Antoine de Padoue' uit 'Meilleurs fruits au début du XX° siècle-1928-

Thivolet-cat gauthier -1908-

Uit catalogus Louis Gauthier-Caen-1908-

Thivolet-cat gauth-1908-

Uit de beschadigde catalogus van Louis Gauthier uit 1908 : deze nieuwigheid overtreft de rassen 'Saint-Joseph' en 'Saint-Antoide de Padoue' door zijn groeikracht, door zijn productiviteit, door de grootte van zijn vruchten...

 

 

Reacties zijn gesloten.