Bagnolet-bonen

Bagnolet Bonen

De naam Bagnolet verwijst naar de gemeente Bagnolet in de oostelijke buitenwijken van Parijs. Het is een oude regionale variëteit die veel geteeld werd voor de bevoorrading van de groentenmarkten in Parijs.

Er zijn meerdere rassen van ‘Bagnolet’ , de oudste is ‘Gris de Bagnolet’ ook wel ‘Suisse Gris’ genoemd. De  eerste vermeldingen gaan terug tot 1843 in de catalogus van Louis van Houtte-Gentbrugge-(B)

‘Bagnolet Blanc’ met witte bonen, ‘Bagnolet panaché’ , ‘Bagnolet à feuille d’ortie’ met donkergroene en sterk gekroesde bladeren en met gele, zwartgevlekte bonen. Ook een ‘Bagnolet vert’ die rond 1889 bekomen werd door Auguste Bonnemain (1830-1903) uit Etampes-F-

‘Bagnolet gris’ werd vooral in *Parijse zadencatalogi aangeboden maar verdwijnt rond 1910 en wordt vervangen door meer recentere rassen zoals ‘Fin de Bagnols’ e.a.

*Parijse catalogi ‘Vilmorin-Andrieux’ ‘A la pensée’ ‘Allez Frères’ ‘Angel & fils’ ‘Au coq hardi’ ‘Cayeux & Leclerc’ ‘Dupanloup & cie’ ‘L.Férard’ ‘Maison lemaire’ ‘Thièbaut-Legendre’…

Deze firma’s waren vooral gevestigd in de Quai de la Mégisserie.

Bagnolet, Flageolet-1925
Bagnolet suisse gris-3c

Reacties zijn gesloten.