Chocolat, Haricot C.

Chocolat, Haricot C.

De boon ‘Chocolat’ of ook ‘Vavin’ genoemd, werd ontwikkeld door de Franse botanicus uit Bessancourt, Eugène vavin (1803-1885)

Volgens de eerste meldingen in 1872 ( ‘L’Horticulteur Français’ uit Lyon) was dit een “ zeer productieve struikboon die men tot ver in oktober kon oogsten. Zowel de jonge peulen als de droge bonen zijn heerlijk van smaak…”

In “Revue Horticole” (Parijs) van 1883 beschrijft  auteur E. A. Carrière ‘Chocolat’, samen met ‘Saumon du Mexique’ en ‘Chalandrey’,  als de beste struikbonen om te forceren .

“Trois variétés de Haricots pour chassis” p. 348.

Hij werd dus vooral gebruikt als primeur boontje voor èènruiters (platte bakken).

Ook door zijn goed gekozen naam is hij populair en geliefd want hij komt voor in talrijke Franse en Buitenlandse zadencatalogi als ‘Chokolat’ ‘Ciocolatta’ ‘Chokoladefarbige’.

Na 1914 blijkt hij niet meer in de handel te zijn. De naam ‘Chocolat’ verwijst naar de chocolade kleurige bonen.

Enkele jaren geleden kregen we een staakboon met dezelfde naam ‘Ciocolatte’ van een Italiaanse bonenliefhebber Max Nunziata : een heel bijzondere tweekleurige boon met heel aparte verkleuring.

Chocolat-1906-
chocolat-'Ciocolatta'-1912-

 

Links illustratie uit 'Denaiffe' (1906) en rechts uit de Italiaanse catalogus van 'Fratelli Sgaravatti'-1911-

Reacties zijn gesloten.