Comtesse de Chambord

Comtesse de Chambord (027)

„Comtesse de Chambord“ was blijkbaar een populaire Gravin want rond 1860-1880 zijn er verschillende planten en bloemen naar haar vernoemd : een Camellia, een Dahlia, een Pelargonium, ook een Peer en een Boon.

En een heel bijzondere boon, een echte parel.

De origine is niet heel duidelijk. Maar we weten wel dat ze reeds in 1848 bekend was : een zekere Duflos, tuinier aan de botanische tuin te Amiens, kreeg enkele zaden toegestuurd als ‚Comtesse de Chambord‘ , teelde ze en gaf een deel van de oogst weg aan de zadenfirma ‚Bossin, Louesse et comp.‘uit Parijs. Vandaar zou dit ras verder verspreid worden. Rond 1870 zal M.Duflos (of Duflot) de zadenfirma van Bossin & co in Parijs overnemen en zich vestigen aan de  Quai de la Mégisserie, 2. (Ref. ‚Revue Horticole‘-Paris- 1853, 1869 en ‚Journal d’Horticulture Pratique‘ Brussel-1850/51)

Andere bronnen vermelden dat de oorspronkelijke boon van Hongaarse origine is en dat de Fransen verlekkerd waren op dit fijnsmakend boontje en hun eigen variante ontwikkelden als ‚Comtesse de Chambord ‚

Soms wordt deze ‚Comtesse de Chambord‘ als synoniem beschouwd met ‚Haricot Riz‘ wat fout is want de zaden zijn duidelijk verschillend : de ‚Rijstboon‘ heeft een langwerpige witte boon vergelijkbaar met een rijstkorrel (zie bij Haricot Riz), ‘Comtesse de Chambord’ heeft ronde witte parelbonen.

Comtesse de chambord-2019

Oogst Meise-2020-

Comtessse de chambord-4

 

In 2021 teelden we een 20 tal herkomsten van Parelbonen (Pearlbeans, Perlbohnen, Haricots perles…) en vergeleken ze met elkaar. Wat direct opviel was dat er veel identiek aan elkaar waren, we deelden ze in 3 verschillende typen.

Comtesse de Chambord belandde in groep II.

 “Type II : Struik tot 80-100 cm hoog , kleine peulen, fijn blad, ietwat laatrijpend

Boven : Comtesse de Chambord, Kompolti  Feher Gyongybab , Little white bean from Kroatia , Onderaan : Thousand to one , Astra”

Comtesse de chambord-1850-

“Journal d’Horticulture pratique de la Belgique-ou Guide des amateurs et jardiniers” -Bruxelles- anno 1850/51-artikel door Bossin, marchand grainier de la Maison ‘Bossin, Louesse et co” Paris-

Reacties zijn gesloten.