Bluttrothe Wachs Flageolet

Bluttrothe Wachs Flageolet

Syn. 'Beurre sanguin à rames'

Origine : Zadenfirma ‘Rudolf Büchner’ uit Erfurt (D) rond 1879.

Deze mooie staakboon is een toevalskruising en werd in de kwekerij van ‘Rudolf Büchner’ opgemerkt tussen struikbonen ‘Flageolet Beurre Nain’ .

Opmerkelijk zijn de zeer mooie lange gele peulen tot 26-28 cm lengte. Ze blijven lang mals en draadloos en zijn daardoor heel lang bruikbaar als prinsessenboon.

Bij het rijpen krijgen ze karmijnrode strepen en vlekken; de bonen zelf verkleuren van wit naar roos, daarna violet en bij volledige rijpheid zwartrood.

De bloemen zijn licht lilakleurig.

Bluttrothe wachs Flageolet klpl

 

De kleurplaat komt uit "L’Illustration Horticole"-1884-(chromolithografie van Pierre De Pannemaeker)

De illustratie is afkomstig van peulen geoogst op 20 oktober !

“Le modèle de la planche ci-contre a été ceuilli le 20 octobre dernier sur un pied se trouvant dans le jardin de la compagnie continentale d’Horticulture de Gand”

"Deze staakboon bereikt makkelijk een hoogte van 3 meter . De oogst is verbluffend."

In “Bulletin d’ Arboriculture, de Floriculture et de Culture Potagère’ (Gand/Gent-B-) van 1885 (p.26-27) beschrijft Emiel Rodigas dit nieuw Bonenras als “Een mooie, lekkere en productieve staakprinses”

De zadencatalogus van ‘H. Schmitz’ , Agence Horticole’ uit 1887  te Gent is eveneens zeer enthousiast over deze nieuwe aanwinst : het groot voordeel van dit ras is de voortdurende productie van peulen, ze zijn goed bestand tegen koude en nat, en de gele peulen zijn “zonder vlies, zacht, vlezig en smakelijk…”

(“sans filets, tendres,très charnues et savoureuses”)

Reacties zijn gesloten.