Königin der Grünen

Königin der Grünen

Synoniem/vertaling : ‘Reine des verts’

Struikprinses met groene peulen en groene bonen. Volgens beschrijving is dit een ras die geteeld werd voor zijn malse draadloze peulen, dit in vergelijking met de Franse ‘Roi des verts’ die meer voor de onrijpe bonen (of Flageolets) gebruikt werd.

Bekomen door Wilhelm Hampel (1834-1898), meesterhovenier op het kasteel van Köppitz, gelegen in het toenmalige Pruisische Silezië.

Gedurende meer dan 20 jaar was hij  meesterhovenier op dit kasteel  bij de graaf en gravin von Schaffgotsch . Op dit enorm landgoed met moestuin, boomgaard, siertuin, vijvertuin etc... experimenteerde hij met het 'vervroegen' van groenten en fruitsoorten (broeierij, aangejaagde teelt of broeiteelt zoals het toen werd genoemd)

Vlak voor zijn dood  publiceerde hij ook een boek over dit onderwerp “ Handbuch der Frucht- und Gemüse-Treiberei”. Op tentoonstellingen werden zijn 'geforceerde' aardbeien en perzikken meermaals bekroond met prijzen.

Naast deze boon bekwam hij de bekende komkommer ‘Juwel von Köppitz’(1893) die door de grote Duitse zadenfirma’s zou gecommercialiseerd worden tot WOI.

Met zijn boon kent hij minder succes : bij ons weten zou hij nooit in de handel gebracht worden.

Gartenflora-
Gartenflora-1894-Königin der grunen'

Uit Gartenflora, zeitschrift für Garten-und Blumenkunde-door L.Wittmack-Berlin-D-1894-

 

 

Reacties zijn gesloten.