Palaiseau, Beurre Hâtif de P.
“Beurre Hatif de Palaiseau” of “Korte vroege boterboon van Palaiseau”
Voor het eerst op de markt gebracht in 1908 door de bekende zadenfirma ‘Cayeux & Leclerc” uit Parijs.
“Deze nieuwe boterboon is de vroegste van allen…men plukt de boontjes twee weken voordat er enige andere soort van boterbonen begint te dragen. Dit voordeel is niet gering. Bovendien is het een zeer zachte en smakelijke variëteit. Als vroegste soort is ze onverbeterlijk en de opbrengst is verbazend”
Ref. Plant en Bloem, Tuinbouwkundig Tijdschrift-Wilrijk-B-1911-
Cliché uit zadencatalogi ‘Cayeux-Leclerc’-1911-Parijs-
Deze boterboon is genoemd naar de streek van Massy-Palaiseau (Seine & Oise) in de omgeving van Parijs en was in de 19° en 20 °eeuw een zeer vruchtbare streek waar meerdere zadenfirma’s zoals 'Vilmorin-Andrieux' hun teeltvelden gevestigd waren.
Ook bekende zaaiers en kwekers (vb de gebroeders Edmond en Célestin Nicaise ) hadden in die buurt hun kwekerijen. Deze gedreven tuinbouwers ontwikkelden rond 1890 twee nieuwe groenterassen : een tomaat en een pompoen, beiden ‘Nicaise’ genoemd.