Tom Thumb

Tom Thumb

Synoniemen :  ‚Tom Pouce‘ ‚Klein Duimpje‘

‚Tom Thumb‘ is een veel voorkomende benaming bij groente- en bloemenvariëteiten. De bekendste zijn de erwt, tomaat en Sla ‚Tom Thumbs‘ (Tom Pouce in het frans en Klein Duimpje in het nederlands). Deze drie 19° eeuwse rassen zijn nog steeds verkrijgbaar en populair omwille van hun dwerggroei en productiviteit.

Ook bij de bloemen zoals Fuchsia, Leeuwebekken, Oost-indische kers, Dahlia‘s enz…vinden we deze benaming terug.

Bij de Bonen is het een speciaal geval : hij werd als nieuwigheid geïntroduceerd door het zaadhuis Denaiffe & fils uit Carignan -F- in 1895, als een mutatie bekomen uit ‚Incomparable‘. De zaden zijn zoals bij een andere dwergras ‚Triomphe des Chassis‘ ook groen, maar iets lichter en langwerpiger.

De volgende jaren 1896,1897…werd dit ras niet meer aangeboden in de catalogi van Denaiffe. Blijkbaar niet zaadvast, onvoldoende gefixeerd ? Ook in hun naslagwerk over bonen ‚Les Haricots‘ uit 1906 werd niets geschreven over deze ‚Tom Pouce‘ (?)

In 1903 kwam de‚Tom Thumb’ boon in Amerika terecht via de zadenfirma Landreth & co maar na 2 jaar verdween hij ook uit de lijsten. Ref. Hedrick, U.P.-1931-

PS. We zoeken naar de zadencatalogus van „Denaiffe & fils“ uit 1895. Alle tips zijn welkom.

Jarvis-2

C.D. Jarvis beschrijft en illustreert dit ras in „American Varieties of Beans‘ (1908)

 Op B3 staat ‚Tom Thumb‘, de andere groenzadige zoals ‚Triomphe des Chassis‘, ‚Merveille de France‘, ‚Flageolet vert zijn allemaal ‚obtenties‘ van  Auguste Bonnemain (1830-1903), le Père des Haricots Verts.

Jarvis-1908

 

 

Tom Thumb

Ref. U.P. Hedrick-1931-

Reacties zijn gesloten.