Bruant, Georges (1842-1912)
De gerenommeerde en wereldbekende kwekerij ‘Bruant’ uit Poitiers-F- werd rond 1840 opgericht door François René Bruant (1818-1900).
Zijn zoon Georges Bruant (1842-1912) neemt de kwekerij over rond 1860 : het aanbod aan planten (vooral van bloemen) neemt een serieuze uitbreiding en Georges concentreert zich meer op het bekomen van nieuwe rassen. En die zijn indrukwekkend : Chrysantenum , Dracaena’s, Begonia’s, Rozen, Dahlia’s, Salvia’s, Pélargoniums, in elk van die plantengroepen is er wel een ‘creatie’ (meestal meer) die bekomen zijn in de kwekerij ‘Bruant’, meestal met ‘Poitevinne’ of ‘Poitou’ als benaming. Ook fruitsoorten zijn goed vertegenwoordigd : ‘Cerise La Poitevinne’ Nectarine ‘ Fertile de Poitou’, Peer ‘Belle Poitevinne’’Duchesse de Poitiers’, Amandel ‘Amande Bruantine’…
De uitgebreide catalogi zijn een parel voor tuinliefhebbers : een uitgave met meestal meer dan 150 pagina’s en met een enorm aanbod aan bloemen , struiken, fruitsoorten , soms met mooie illustraties.
Na zijn dood neemt zijn schoonzoon Gabriel Viaud (1865-1948) de kwekerij over onder ‘Viaud-Bruant’.
Aardbeien zijn ook vertegenwoordigd, in sommige jaargangen telt men tot meer dan 100 rassen.
Van hun eigen ‘creaties’ is de Vier-jaargetijde aardbei ‘Janus’ (1863) de meest opvallende met zijn ‘dubbele’ vruchten :
„Deze variëteit werd gevonden in een oude rottende boomstam, in het Janou-bos bij Poitiers. De vruchten waren opmerkelijk mooi, van eerste kwaliteit, geurig en bijna allemaal ‘dubbel’. We dachten meteen aan het dubbele gezicht van de god Janus, en tegelijkertijd aan zijn plaats van herkomst, vandaar zijn naam: Janus.”
Andere ‘obtenties’ zijn :
‘Perpétuelle de Poitou’ (1860), een kleinvruchtige doordrager ontstaan rond 1860, een kleurplaat vindt men in het boek van Ernst Regel uit 1866.
‘Erigé de Poitou’ (1900)
‘Belle Poitevinne’ (1910)
‘Belle Poitevinne’ (1910)
‘La Rouge Bruant’ en ‘La Généreuse Poitevinne’ uit de jaren 1930.
Portret Georges Bruant ---
en op bezoek bij de tuinbouwfirma ‘Georges Bruant’ te Poitiers-artikel uit 'Plant & Bloem'-1912-
'Janus' uit catalogus van Ferdinand Gloede-1865-
„Cette variété fut trouvée dans un vieux tronc d'arbre en décomposition, dans le bois de Janou aux environs de Poitiers. Ses fruits étaient remarquablement beaux, de première qualité, parfumés et presque tous doubles. De suite on pensa à la double face du dieu Janus, et en même temps à son lieu d'origine,d'ou son nom : Janus“
Histoire d'après Bruant de Poitiers (F)
Uittreksel uit catalogus van 1898 met aanbod van talrijke aardbeien.
Twee nieuwigheden uit ca catalogus van 1930...