Chalandray jaune
‘Jaune de Chalandray’ werd rond 1881 bekomen door kasteelheer Charles Eugène Bastier de Bez (1812-1890).
Dit ras werd vroeger veel geteeld om zijn lekkere groene peulen, zijn ‘vroegrijpendheid’ en zijn dwerggroei die hem geschikt maakte om te “forceren”. De planten worden niet groter dan 25-30 cm , dus ze waren zeer geschikt voor de teelt in koude bak (of éénruiter)***
De bonen zijn geel-kastanjebruin van kleur.
Charles Eugène de Bez bekwam nog een andere boon die hij ‘Chartres Bleu ’ benoemde, een kruising tussen ‘Chartres rouge’ met ‘Flageolet Vavin’.
Hij experimenteerde ook met moerbeibomen en met de teelt van zijde rupsen…
*** In “Revue Horticole” (Parijs) van 1883 beschrijft auteur E. A. Carrière ‘Chocolat’, samen met ‘Saumon du Mexique’ en ‘Chalandrey’, deze rassen als de beste struikbonen om te forceren .
“Trois variétés de Haricots pour chassis” p. 348.
Postkaart van Chateau de Chalandray--cliché uit C.Denaiffe-1906-