Quatre-à-quatre
Als nieuwigheid aangeboden in de catalogus van Vilmorin-Andrieux-Paris-F-van 1896.
„Cosses longues, charnues, presque toujours réunies par quatre, grain blanc“...
maar...
volgens Hedrick, U.P. 1931-en H.C.Irish-1901- zou „Spargel oder Zucker“ de oorspronkelijk naam zijn en later vertaald naar ‚White Asparagus‘ (USA) en naar „Quatre-à Quatre“ (Frankrijk)
Ook Denaiffe, C.-1906- is van dezelfde mening : „ Mise seulement au commerce en France en 1896, cette variété était, d’après H.C.Irish (1901), déja cultivé en Allemagne depuis un certain nombres d’années; en 1876 elle figurait déja sur des catalogues * sous le nom de Stangenbohne Spargel oder Zucher.“ * ‚Haage & Schmidt‘-1876-
Dit ras wordt in het Duits tuintijdschrift „Gartenflora-Zeitschrift Garten- und Blumenkunde“ uit Berlijn anno 1896 p.109 beschreven en afgebeeld als ‚Vierschotige ohne faden’en beschouwd als een nieuwigheid van Vilmorin-Andrieux.
Ook het tuintijdschrift uit Wenen ‚Wiener Illustrirte Garten Zeitung’p.263- anno 1896 meld deze nieuwigheid als ‚Quatre-à -quatre‘, door Franse zaadtelers in de handel gebracht en prijst dit ras aan als „ met lange zachte vlezige peulen die nog lekker zijn als ze voor ¾ rijp zijn. De witte bonen zijn interessant als droogboon in de winter“
Cliché "Vilmorin-Andrieux"-en rechts cliché uit "Camille Lanson" catalogus 1910
Sterk door de zon gebleekte cover van catalogus "Camille Lanson" uit Argenteuil-F-met als specialisatie Asperge’s.